SUTOR CHIC MANOR

Στην καρδιά του ανεκτίμητου ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου, ραντισμένο με στάλες αναγεννησιακής και οθωμανικής ιστορίας, το Sutor Chic Manor είναι μια εμβληματική κατοικία που μαρτυρά σε κάθε γωνιά τα μυστικά των προκατόχων του. Η έμπνευση για την εντυπωσιακή ανακατασκευή αυτού του έργου προήλθε από την αναλλοίωτη ομορφιά και την πηγαία αυθεντικότητα των χαρακτηριστικών που το συνθέτουν.

Η σημερινή πολυτελής κατοικία, που θεμελιώθηκε τον 17ο αιώνα, δημιουργήθηκε έπειτα από την ανακαίνιση δύο όμορων κτισμάτων και τη λειτουργική συνένωσή τους από τον περιβάλλοντα χώρο. Περιβάλλεται από θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης και παραστέκεται δίπλα τους ξεδιπλώνοντας τη δική του ιστορία, μέσα από μια επιφάνεια 210 τετραγωνικών μέτρων.

Η εξωτερική αυθεντική πρόσοψη από ποζολανικό επισκευαστικό σοβά με υδράβεστο χωρίς τσιμέντο σε γήινη απόχρωση και τα εξωτερικά ενεργειακά ξύλινα κουφώματα από ιρόκο σε εκρού χρώμα δημιουργούν μια σύγχρονη συνέχεια στην ιστορία. Στα κτίρια έχουν πραγματοποιηθεί ολοκληρωτικές εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και εσωτερικής διαρρύθμισης, που ακολουθούν αυστηρά τις προδιαγραφές του οικισμού της Παλιάς Πόλης.

Η διατηρητέα δίφυλλη πόρτα της εισόδου, που την προφυλάσσει εξωτερικά γυάλινη πρόσοψη, μαρτυρά το μακρινό παρελθόν της και ανοίγει στον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο. Η λευκή πατητή τσιμεντοκονία με σμυριδόπετρα στο δάπεδο, οι πετρόχτιστες τοξωτές καμάρες και οι ξύλινοι δοκοί προσδίδουν ιδιαίτερη αισθητική αξία και αποκαλύπτουν ένα μεγαλειώδες σκηνικό εκλεπτυσμένης απλότητας.

Επενδεδυμένα με λευκές ξύλινες οροφές, το ευρύχωρο σαλόνι και η ηλιόλουστη κουζίνα από ξύλο δρυός σε φυσικούς χρωματισμούς, χαρακτηρίζονται από κομψή πολυτέλεια. Η εσωτερική σκάλα του ισογείου, κατασκευασμένη από ξύλο δρυός και γυαλί, στον τελευταίο όροφο παραδίδει τη θέση της στην ανάλαφρη μεταλλική σκάλα που οδηγεί στην εντυπωσιακή σοφίτα του οικήματος. Η πολυτελής ιδιοκτησία περιλαμβάνει 5 υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπάνια σε ήπιους γήινους χρωματισμούς και εκλεπτυσμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες σύγχρονης αισθητικής, που όμως ενσωματώνουν αριστοτεχνικά τα παραδοσιακά αρχαιολογικά στοιχεία.

Ο διαμήκης πρόβολος με τη σύγχρονη, λιτή, μαύρη μεταλλική κατασκευή του και το γυάλινο δάπεδο εναρμονίζεται φυσικά με τις απλές γεωμετρικές γραμμές της ήρεμης εσωτερικής αυλής. Βυθισμένη στη λευκή πατητή τσιμεντοκονία με όψη γρανίτη, η λιτή κατασκευή της πισίνας, με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για χαμάμ, ολοκληρώνουν την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική σύλληψη.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακό θέρετρο ιστορικής σημασίας, που κάθε γωνιά του έχει φιλοτεχνηθεί με σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά και έχει αναδειχθεί μέσα από τη διατήρηση της μνήμης και τη στοργική αναπαλαίωση χρηστικών αντικείμενων της κρητικής παράδοσης.

ProjectSutor Chic Manor
LocationRethymno, Greece
Year2018
TypeResidential
Design TeamNikolaos Krevatsoulis, Emmanouil Krevatsoulis, Irini Krevatsouli
PartnersAmalia Noukaki
PhotographyNikos Fragkomanolakis